Kleding & kostuums

Jurken van papier

Liesbeth Verhoeven - papieren jurken

In 2012 ben ik begonnen met een serie jurken van papier, waarin ik mijn tekenwerk combineer met kledingontwerp. De rokdelen zijn gemaakt van mulberrypapier*, de bovenstukken van oude topografische-, bodem- en zeekaarten. In het ontwerp maak ik zoveel gebruik van de materialiteit van papier: vouwen, hoeken en uitstaande vormen. Vóór ik de jurken in elkaar zet, maak ik er tekeningen op met potlood, inkt, waterverf en sjablonen.

* Mulberrypapier wordt in het noorden van Thailand gemaakt van de bast van de moerbeiboom (mulberry= moerbei). De boom wordt speciaal geplant voor de productie van het papier. De bladeren van de boom dienen als voedsel voor de zijderups.

VOLKSKOSTUUM VOOR KIELEGAT
Eindelijk heb ik dan toch een carnavalskostuum gemaakt. Van papier. Aanleiding was de expositie ‘Kielegats Carnaval in Kunst’ in de Grote kerk van Breda van 20 jan. t/m 3 feb. 2013. In tegenstelling tot mijn andere papieren kleding heb ik dit keer enkel waterverf en Oost-Indische inkt gebruikt en geen sjablonen.

De totstandkoming van het werk…

DUIKJURK

 

 

 

 

 

 

 

Enkele details:

Eerst maak ik tekeningen met potlood, Oost-Indische inkt en waterverf. Die dek ik gedeeltelijk af voordat de sjablonen erop komen. Op de rechterfoto het begin van het bovenstuk.

 

DOLFIJNJURK

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bovenstuk had ik eerst van ander papier gemaakt (foto links) maar ik heb het vervangen door topografische kaarten van Zeeland (foto rechtsboven). Dat vind ik passender.

 

 

 

 

 

 

 

 

SCHILDPADJURK

 

 

 

 

 

 

 

 

Links het allereerste begin: de tekeningen in potlood en krijt.

 

Kleding van textiel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een ontwerp van mijn moeder: een heerlijke wollen hertenmuts. Ze breit ze in diverse kleuren voor € 39,95.